DORP@TOPdelft

Debat 04 oktober 2017 20:00 door TOP Delft

DORP is een tiendaags innovatieprogramma voorafgaand aan het festival Welcome to the Village in Leeuwarden. In dit tijdelijke dorp werken studenten, ondernemers en kunstenaars samen in interdisciplinaire teams aan duurzaamheidsuitdagingen welke ze in het festivalweekend meteen testen en doorontwikkelen met de reacties van het festivalpubliek.

Vanavond presenteren we een aantal resultaten van de afgelopen editie. Kan één multifunctionele ontwerpoplossing je van alle verschillende meubels op een festival voorzien? Ontwerpstudio Davero is met een groep aan de slag gedaan en presenteert ‘Puzzle Peace’. De heren van Burgs Foods hebben een vliegende start gemaakt met hun krekelburger: Wat is hun succes en wat zijn de plannen voor de toekomst? Is het mogelijk om een podium te laten draaien op elektrische auto’s? Plug and Play hebben een succesvolle pilot gedraaid waar zo’n 300 bezoekers dansten op een silent disco met stroom van 1 elektrische auto. De Japanse kunstenaar Sachi Miyachi heeft voor haar kunst-installatie The Hairwasher district samengewerkt met een groep studenten van de TU Delft om de salon volledig off-Grid te laten functioneren. Een hele beleving om je haar op deze duurzame manier te laten wassen.

Daarna gaan we met de gasten en het publiek in gesprek over hoe we de impact van ons tijdelijke DORP kunnen vergroten en hoe we de festivalbezoeker hier in mee kunnen nemen. Volgend jaar vindt DORP weer plaats en dan is Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa.

DORP is een initiatief van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, Innofest en het festival Welcome to the Village en is ontstaan vanuit de behoefte om ondernemers, bedrijven en startups eerder de mogelijkheid te geven om in een innovatieproces hun ideeën en prototypes te testen.