Live@PK

Muziek 21 oktober 2021 20:30 Podium door Prinsenkwartier

Translucent Strings is een van de laatste producties van Agathe Ensemble.

Violiste Aleksandra Kwiatkowska en cellist Iván Nogueira spelen een divers programma, met muziek uit de 20e en 21 eeuwen zoals “Castillo Interior” van P. Vasks en “Jiayou” van de Nederlandse jonge componiste Myrthe van de Weetering. Ook komen er Hongaarse en Roemeense nummers van B. Bartok, en argentijnse tango van C. Gardel.

Beeldend kunstenaar Efthymios Stravopoulos zorgt voor projecties die bij de sfeer passen, en de verbeelding van de luisteraar prikkelen. De muziek en beelden gaan hand in hand. Tijdens het concert krijgt het publiek aanwijzingen over de achtergrond van elk stuk muziek. Maar uiteindelijk zal het publiek zelf door de klank en beelden de verhalen op een unieke manier ontdekken.

De Livestream:

Het Agathe Ensemble is een groep getalenteerde en enthousiaste jonge musici die samenkomen om alle goede soorten klassieke kamermuziek uit te brengen in verschillende bezettingen. Ze wil de beste kamermuziekwerken laten horen als duo, trio, kwartet…octet! Op deze manier exploreren zij het zeer diverse, interessante en brede kamermuziekrepertoire, dat anders zelden live uitgevoerd wordt omdat er uitzonderlijke bezettingen nodig zijn.

Sinds zijn oprichting heeft het ensemble ambitieuze programma’s gebracht, waaronder Brahms Sextet op. 36, Kwintet op. 101 of Mendelssohn Octet op. 20, en trad op in diverse contexten, van huiskamerconcerten, festivals als het Delft Fringe Festival of Kamermuziek in de Sint-Janskerk, Gouda en Candlelight Concert reeks in Amsterdam.

Uit dit ensemble ontstond de bezetting van Viool en Cello als een klein, compact en bijzonder duo. Agathe Duo Viool&Cello speelt een breed repertoire dat loopt van klassieke muziek tot volksmuziek zoals Argentijnse tango of Ierse muziek.

Iván Nogueira (Vigo, Spanje 1990) begon op 8-jarige leeftijd met cello spelen bij het conservatorium van zijn geboortestad. Later werd hij aangenomen aan het conservatorium van Zaragoza waar hij zijn bachelor haalde.
In 2015 behaalde hij zijn masteropleiding klassieke muziek aan het Rotterdams Conservatorium bij maestro H.J. Stegenga. Sindsdien woont en werkt hij in dezelfde stad als freelance cellist en docent.

Iván omschrijft zichzelf als een multidisciplinair en veelzijdig muzikant. Hij heeft samengewerkt met met orkesten als de Real Filharmonía de Galicia en het Metropole Orkest. Als kamermusicus neemt hij actief deel aan producties van de strijkerscollectief Agathe Ensemble, en de hedendaagse muziek groep AKOM Ensemble. Andere genres speelt Iván ook graag, zoals tango, pop, jazz en andere soorten van wereldmuziek. Het is dit brede spectrum van genres dat hem ertoe heeft gebracht om de muziek in zijn breedste en meest omvattende zin te benaderen. In 2021 produceerde hij zijn eerste solo-album, “ON.CELLO – tones & tunes”, waarin hij zijn eigen versies van Keltische en Galicische muziek voor solocello schreef. Dit was een zoektocht naar de mogelijkheden van zijn instrument binnen Keltisch volksmuziek en de traditionele muziek uit Galicië.

Efthymios Stavropoulos is in 1985 geboren in Athene.
Sinds zijn 8e jaar volgde hij klassieke gitaarlessen en later nam hij deel aan bands en schoolensembles als gitarist en zanger. In 2009 behaalde hij het Bachelor diploma Klassieke Gitaar en het diploma Bosbouwkunde van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, Griekenland.

In 2011 werd hij aangenomen op de Compositieafdeling van Codarts (Hogeschool voor de Kunsten) in Rotterdam, waar hij 6 jaar studeerde (Bachelor+Master).

Zijn hobby’s, fotografie en videodesign werden al snel onderdeel van zijn dagelijkse werk en uiteindelijk onderdeel van zijn masterstudie (gecombineerde Master met de afdeling Audiovisual Design van de Willem de Kooning Academie).

Sinds 2007 is hij als muzikant, fotograaf, videomaker en audiovisueel ontwerper betrokken bij muzikale en audiovisuele projecten.

Naast diverse solo- en samenwerkingswerken heeft hij drie muziekalbums uitgebracht: Fossil Sprouts (2020), The Road to Cappadocia (2020), Our 25th Hour (2019)