‘Pose en beweging’ – vraaggesprek

Debat 18 mei 2016 20:00 Kadmium door Kadmium

Op woensdag 18 mei om 20.00 is er een vraaggesprek met betrekking tot de expositie ‘Pose en beweging’.

Hendrik van Leeuwen (schrijven/kunstenaar) gaat met de beeldend kunstenaars Cecil Kemperink en Chris Baaten in gesprek voor publiek.


Over de expositie ‘Pose en beweging’

Eén tentoonstelling – twee kunstenaars. Keramiek is een gemeenschappelijke noemer, maar daar lijkt de verwantschap ook mee op te houden. Er is een wereld van verschil tussen Cecil Kemperink en Chris Baaten. En ook dát maakt dingen duidelijk.

Een tegenstelling die direct in het oog springt is de liefde voor herhaling bij Cecile Kemperink, terwijl  Chris Baaten de eenmalige oplossing zoekt.  Herhaling op herhaling – inclusief verdraaiing en verschuiving want het gaat hier niet om machinale reproductie – heeft een meeslepende werking. Het doet denken aan dans en muziek; het beeld manifesteert zich als een ritmische beweging. De ‘status aparte’ van het uitzonderlijke beeld maakt een heel andere indruk, zeker als het op een sokkel wordt geplaatst. Hoe hoger het voetstuk, hoe sterker het staat en hoe meer het de ruimte opeist. Wat onderscheidt dit beeld van ons?

Poseren doen we allemaal, maar zonder beweging staan we stil.

Opening van de expositie ‘Pose en Beweging’ op zondag 15 mei om 15.00 door Piet Augustin, oud-conservator hedendaagse kunst Gorkums Museum.

Expositie is te bezichtigen van 12 mei t/m 5 juni.

Beeldend kunstenaars: Cecil Kemperink en Chris Baaten.