Terra Incognita

Expositie 22 oktober 2020 tot 28 februari 2021 Kadmium door Kadmium

Schilderijen Hendrik Leeuwen – Sculpturen  Warffemius

De tentoonstelling Terra Incognita, brengt twee kunstbroeders samen die de ernst van het spel verstaan. Hoewel Hendrik van Leeuwen (1952, Amsterdam) en Warffemius (1956, Den Haag) menige uithoek op deze wereld hebben verkend, is de magische wereld uit de vroege jeugd nog steeds een drijfveer. Zoals je vroeger in bomen klom om boven je macht te reiken – en dus ook je botten kon breken – zo getuigen hun sculpturen en schilderijen van liefde voor de natuur en verwondering op het scherpst van de snee.

Neem dat vooral niet letterlijk: een schilderij of sculptuur is géén vergeelde foto uit de jaren vijftig en zestig. Het gaat om de houding waaruit kunst ontstaat.  ‘Niets is mooier dan het blanco moment,” schrijft Van Leeuwen. Het beeld dat hij ter verduidelijking oproept klinkt inderdaad als een belofte: ‘De ochtend is nog pril, de zon prikt net over de huizen heen, het atelier is een speelplaats met uitzicht op alle windstreken.’

Warffemius is een schilder die tot in China succes oogst met werk dat groeit vanuit kleine observaties in de natuur.  Sinds 2004 maakt hij ook sculpturen van staal, een activiteit die gestaag aan belang wint en die onlangs in boekvorm is belicht. Hendrik van Leeuwen heeft zijn sporen vooral als schrijver over beeldende kunst verdiend.  Taal en beeld zijn bij hem gelijkwaardige expressiemiddelen, maar in de schilderijen komt zijn geest in de puurst mogelijke vorm naar voren. Achter het spel met herhalingsmotieven doemen universele (natuur)begrippen op.

De combinatie van beider werk in één tentoonstelling werpt nieuw licht op onderliggende drijfveren. Beide treden ze de wereld als ‘Terra Incognita’ tegemoet. Houding en zienswijze zijn vergelijkbaar – toch kijken ze anders naar de dingen om ons heen.

Curator: Coby Brinkers